Events-el

Δημοκρατική Διακυβέρνηση της Μετανάστευσης: Ευθυγραμμίζοντας το Εθνικό με το Τοπικό Επίπεδο

Εργαστήριο

 

Ημερομηνίες: 9 – 11 Δεκεμβρίου 2019 Τόπος: Impact Hub και Σεράφειο, Αθήνα

 

Σκοπός του εργαστηρίου Δημοκρατική Διακυβέρνηση της Μετανάστευσης: Ευθυγραμμίζοντας το Εθνικό με το Τοπικό Επίπεδο ήταν να συνευρεθούν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κοινωνικά δίκτυα, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταναστευτικές οργανώσεις, πρόσφυγες και μετανάστες για να συζητήσουν βασικά ζητήματα πάνω στη δημοκρατική διακυβέρνηση της μετανάστευσης – συγκεκριμένα την ευθυγράμμιση του εθνικού και τοπικού επιπέδου. Το εργαστήριο στόχευε στην ενδελεχή συζήτηση σχετικά με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά στη μετανάστευση και την αναγκαστική μετακίνηση, καθώς και στην ένταξη.

Η αστική εγκατάσταση και διασπορά συνεπάγονται τη δημιουργία νέων μορφών λήψης αποφάσεων οι οποίες συχνά επιτελούνται σε ένα συνεργατικό επίπεδο μεταξύ των διαφόρων φορέων (τοπική αυτοδιοίκηση, πρωτοβουλίες πολιτών, κεντρικό κράτος) μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των παγκόσμιων και των τοπικών δυνάμεων και αναγκών. Παρά την ευρεία αναγνώριση της πολυδιάστατης φύση της ένταξης και την παραδοχή ότι η στέγαση, η εργασία και η ευημερία αποτελούν αναπόσπαστα και αδιαίρετα συστατικά των πόλεων χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, συχνά δημιουργώντας διπλά πρότυπα. Παράλληλα, η απουσία των φωνών των μεταναστών και των προσφύγων στην διαδικασία χάραξης πολιτικής αποτελεί ακόμη ένα ζήτημα που έχει επισημανθεί ευρέως.

Πώς αποφασίζουν οι πόλεις για τη μετανάστευση; Πώς εξασφαλίζουν οι κοινότητες μεταναστών και προσφύγων τη δημοκρατική εκπροσώπηση και συμμετοχή τους στις διαδικασίες πολιτικών αποφάσεων; Πώς οι κυβερνήσεις διασφαλίζουν τα πρότυπα που επιβάλλουν οι κανονισμοί, η νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά τη διακυβέρνηση της μετανάστευσης και της αναγκαστικής μετακίνησης;

Αυτα είναι ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που ανάδειξε τις πολυεπίπεδες δυσκολίες και τα αλληλοεξαρτώμενα εμπόδια και προκλήσεις που σχετίζονται με τη θεωρία και την εφαρμογή της ένταξης και της συμπερίληψης. Παράλληλα όμως, αναδείχθηκαν τρόποι δράσης, αντίστασης και καινοτομίας. Πάνω από όλα όμως, μια ισχυρότερη συστημική και συστηματική προσέγγιση της μετανάστευσης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει καθυστερήσει σημαντικά και είναι απαραίτητη.

Στιγμιότυπα από το εργαστήριο

Βίντεο

Επισκεφθείτε το κανάλι του έργου Symb/EU  για περισσότερα  βίντεο.

Ενδεικτικές Παρουσιάσεις

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019
Τίτλος Εισηγητής/ρια Αρχείο
Innovative: Curing the Limbo Βίβιαν Κούνιο Προβολή
Local responses to
affordable housing needs
in Thessaloniki
Meriç Özgüneş Προβολή

Ατζέντα Εργαστηρίου