Events-el

Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ένταξη

Φόρουμ “Je t’aime, … moi non plus”: Επαναπροσδιορίζοντας τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ένταξης σε Ελλάδα και Ευρώπη

 

Ημερομηνίες: 9 – 11 Μαίου 2019 Τόπος: Δημιαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

 

Το διάστημα ανάμεσα στις 9 και 11 Μαΐου 2019, η Συμβίωση πραγματοποίησε, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Monnet, Φόρουμ που αφορούσε τη μετανάστευση και την ένταξη, με τίτλο “Je t’aime, … moi non plus”: Επαναπροσδιορίζοντας τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ένταξης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το Φόρουμ δομήθηκε σε δύο Στρογγυλές Τράπεζες και πιο συγκεκριμένα, τη Στρογγυλή Τράπεζα Ι: ΕΕ, Ελλάδα και Πολιτικές Ένταξης και τη Στρογγυλή Τράπεζα ΙΙ: Πολιτικά & Κοινωνικά Δικαιώματα, Ιθαγένεια και η Πόλη.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις, αναφορικά με το θέμα, από θεσμικούς εκπροσώπους, και ακαδημαϊκούς, από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και από επαγγελματίες και νέους από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Γιατί όμως ένα Φόρουμ για τη μετανάστευση και την ένταξη; Το Φόρουμ είχε ως στόχο τη διερεύνηση, μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση, των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στη χάραξη πολιτικής σχετικά με το πλέγμα της μετανάστευσης, της παροχής διεθνούς προστασίας και της ένταξης.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, λήφθηκε υπόψη η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία αναφορικά με την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μέσα από συνέργειες, καθώς και η αντίστοιχη εμπειρία γύρω από τα ζητήματα διαχείρισης αυτών των καταστάσεων σε βάθος χρόνου, ώστε να πραγματοποιηθεί ομαλά η μετάβαση σε μακροπρόθεσμες πολιτικές. Επιπροσθέτως, εξετάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τα κενά μεταξύ των εθνικών πολιτικών και της εφαρμογής τους σε τοπικό επίπεδο.

Γίνεται σαφές πως στην παρούσα χρονική συγκυρία, είναι αναγκαίος ένας σε βάθος αναστοχασμός των πολιτικών και των μέτρων που αφορούν στη μετανάστευση και το άσυλο, την ένταξη και την απόκτηση ιθαγένειας, καθώς το 2019 αποτελεί ένα μεταβατικό έτος για την ανάληψη, από την ελληνική πολιτεία, της άμεσης διαχείρισης ενός εύρους υποστηρικτικών υπηρεσιών και μέτρων προστασίας προς τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες.

Στιγμιότυπα από το Φόρουμ 

 

 

Βίντεο από την Στρογγυλή Τράπεζα Ι: ΕΕ, Ελλάδα και Πολιτικές Ένταξης

 

Βίντεο από την Στρογγυλή Τράπεζα ΙΙ: Πολιτικά & Κοινωνικά Δικαιώματα, Ιθαγένεια και η Πόλη.

 

Ενδεικτικές Παρουσιάσεις

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019
Τίτλος Εισηγητής/ρια Αρχείο
Λάρισα, μια Πόλη που Μαθαίνει στα χρόνια της Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Δεληγιάννης Προβολή
Φιλοξενία, υποστήριξη και εργασιακή ένταξη αιτούντων άσυλο. Δήμος Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας Βασίλης Μπέλλης Προβολή
Παρασκευή 10 Μαΐου 2019
Τίτλος Εισηγητής/ρια Αρχείο
Η Πραγματικότητα της Ένταξης των Προσφύγων Νεφέλη-Μυρτώ Πανδίρη Προβολή
Η πρόκληση της διαχείρισης των μεικτών προσφυγικών μεταναστευτικών ροών Νίκος Ράγκος Προβολή
Σάββατο 11 Μαΐου 2019
Τίτλος Εισηγητής/ρια Αρχείο
Οι προκλήσεις των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την κοινωνική ένταξη των προσφύγων Βιργινία Πολίτη Προβολή

 

Ατζέντα του Φόρουμ